500 g menších šampiňónov, 100 g anglická slanina Tauris, 2-3 cibule, 4 lyžice oleja, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžica citrónovej šťavy, mleté korenie, soľ
Šampiňóny očistíme, odrežeme z nich hlavičky napicháme ich na špízové ihly striedavo s kúskami slaniny a kusmi cibule. Špízy potrieme olejom rozmiešaným s roztlačeným cesnakom a so soľou, korením a citrónovou šťavou. Dáme ich na gril a opekáme, až huby zmäknú. Počas grilovania ich potierame zvyšným olejom. Šampiňóny podávame s opečenými zemiakmi alebo pečivom.
1 mladá cuketa, 200g menších šampiňónov, 6 ks cibula, 1 cesnak, 200 g Oravskej údenej slaniny Tauris, 150 ml oleja, 2 čajové lyžičky grilovacieho korenia, mleté korenie, soľ
Olej zmiešame s grilovacím korením, cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska hrubé asi jeden centimeter. Šampiňóny očistíme a necháme ich v celku. Kolieska cukety a šampiňóny potrieme po oboch stranách olejom a necháme asi 30 minút odležať. Medzitým olúpeme cibuľu a cesnak a nakrájame ich na hrubé plátky. Slaninu taktiež nakrájame na hrubšie plátky. Pripravenú zeleninu a slaninu striedavo napichujeme na ihly a grilujeme za občasného otáčania asi 10 minút. Podľa chuti osolíme, okoreníme a podávame s pečivom alebo mäsom.