12 papričiek habanero (resp. čili), 1 balenie konzervovaných broskýň, 100 ml horčice, 2 PL soli, 100 ml melasy, 100 g hnedého cukru, 200 ml octu, 2 PL soli, 2 PL mletej červenej papriky, 1 PL mletého čierneho korenia, 1 PL mletej rasce, 1/2 ČL mletého koriandru, 1/2 ČL mletého zázvoru, 1/2 ČL mletého nového korenia
Vložte papričky, broskyne, melasu, horčicu, hnedý cukor a ocot do nádoby, v ktorom ingrediencie budete mixovať. Pridajte do nádoby odmerané koreniny – soľ, papriku, rascu, koriander, zázvor a nové korenie. Mixujte zmes, kým nie je tekutá. Omáčku nalejte do sklenených nádov a pred podávaním nechajte odležať v chladničke celú noc.
150 ml olivový olej, veľká hrsť bazalkových listov, 2 strúčiky cesnaku, 50 g vlašských alebo píniových orechov, 50 g strúhaného parmezánu, soľ
Cesnak nadrobno nasekáme, oriešky opražíme na sucho na panvici. V keramickom alebo kamennom mažiari rozotrieme dve tretiny oleja s bazalkovými lístkami, cesnakom a orechmi až vznikne jemná kašička. Do jemnej zmesi pomaly dolejeme zvyšok oleja, vmiešame nastrúhaný parmezán a celú zmes osolíme. Naplníme do malých nádobiek zo skla, nasadíme viečko a skladujeme v chladničke. Pesto vydrží čerstvé asi dva týždne. Odporúčame podávať ako omáčku k cestovinám, k šalátu, prípadne ku kuraciemu mäsu.